Saturday, 20 August 2011

perpisahan itu menyakitkan......

helo n assalamualaikum...

this is my family and i

it has been 4 days since I left Malaysia n my family there.. now, I'm in Dharwad, India.. 
x pernah berjauhan smpi macam nie skali ngan family..
memang dari form 1 aku daa duk jauh.. form1 till form 5 duk hostel,
then 2 thn duk Sepang.. 
tapi nie laen sgt2.. India sgt laa jauh.. 

honestly, aku mmg excited nak pergi India.. coz daa 2 tahun aku berjuang utk a-lev..
tapi bila daa dekat nak fly,hanya ALLAh yg tahu perasaan aku..
aku cuak n sedey sangat2 nak tinggalkan family aku kt sana, tapi aku tahankan aje..
aku x tunjuk lansung muka sedey aku depan family coz aku x nak diorg risau n sedey gak..

sepanjang perjalanan ke KL, aku buat2 hepi..
masa kt Puchong pown aku bnyak sangat gelak..
aku x nangis lansung dpn family aku..
sampai kak yoyie tanya 
"ko nie onie, x sedey lansung ke nak tinggal family?"
i felt like chocking every time she asked me dat ques..
n she asked me dat stupid ques so many times...
hurrrr....... geram betol..
tahan aje air mata masa dia tnya.. n buat2 x dgr aje coz x nak bagi mata basah..

then masa kt KLIA x tenang lansung rasa...
nak balik rasa..
dah laa rushing gler.. passport x de lg laa... x dpt check in lg laa... haduih...
masa tu, sepanjang masa rasa nak nangis..
pastu terpkr balik, nape lah aku apply jpa..
nape lah aku accept offer from jpa..
nape laaa itu, nape laa ini..
but then bila pk2 balik, aku redha aje.. sume daa ketentuan ALLAH..
well, He knows better than us..

bila daa smpi waktu nak pergi tu, YA ALLAH sesaknya dada..
sesak sgt2 coz I was trying to hold my tears..
manalah x sedey, I was gonna leave my beloved family..
my siblings yg selalu aje gaduh, tapi kasih sayang kami x pernah luak..

this is my siblings.. from left adk bella, me, kak yoyie n bwh tu osyie

my parents yg sangat,sangat, sangatlah penyayang, penyabar n sangat2 memahami kami adk beradik..
my abah n my umi 

I was hugging my kak yoyie n started crying.. oh god.. time nie mmg x bley nk tahan lansung..
pastu,peluk n salam n cium sume org...
adk osyie muka daa macam nak nangis daa.. 
smpt pesan kt dia, study rajin2..
adk bella pulak minta aku kiss dia 5 kali each pipi dia..haha,kitorg selalu maen macam tu kat umah..
haih,rindu nk kiss pipi adik yg comel tuh..

bila salam n peluk abh, abah pesan 
"jaga diri, jgn tinggal sembahyang"
dun wori abah, akak akan ingat pesan abah nie..
n insyaallah, akak akan patuh pesan abah..

pastu,peluk umi kuat2..umi kiss pipi aku..
teringat pulak ciuman umi kt pipi nie.. dat warm kiss..
dari kecik smpi laa aku umur 20 thn, umi selalu cium pipi aku..
tapi skarang,susah laa nk tggu umi cium pipi..

aku turun escalator ngah perasaan yg x tergambar..
sedey sgt2.. sayu sgt2.. masa tue, hanya bley tgk abah, umi, kak yoyie, osyie n adk bella dr jauh aje..
air mata x berhenti keluar time nie.. osyie cm nyorok,nangis laa tuh..
muka abh n k yoyie plak kelat.. cm tahan nangis..
umi senyum, I knoe, umi nak tenangkan hati aku..
adik bella plak melambai.. i can't see her face betol2 coz she looked too small..

masa kt bwk, x nak masuk rasa..nak stay aje nak tgk muka diorg.. 
tapi, mane boleh..nak kna marah ke? hehehe..
bila masuk aje, tahan air mata.. cuba ckp mnda laen sbb x nk nangis daa...
I've made it..buat2 bz n terkejar2 buat aku lupa nak nagis kejap...

but then, after daa settle down dlm flight,dlm penerbangan,aku teringat muka family aku..
n then, mata berair lagi.. tahan onie,tahan.. aku cuba kuatkn semangat..
dari hari departure hari tu smpi laa hari nie, tiap kali igt pasal family, aku mesti nangis..
x kesahlaa org nk kata kau nie manja ke hape, tapi ini yg aku rasa..
smpi sekecik2 masalah pon nak nangis..
after solat x yah kata laa, basah face towel.. lol
dpt msg dr umi pown nangis, dgr suara umi n abh kejap apatah lagi kn.

i felt very sori to my roomy, medec.. maaflaa,aku x henti2 lg nangis..
nasib baek ade kwn2 n senior2..diorg laa family aku sekarang..
insyaallah, i'll try to be strong.. i want to be a stronger onie.. not a spoil brat..
sesungguhnya, perpisahan itu menyakitkan, apatah lg dgn org yg paling penting dlm hidup..
tapi perpisahan juga mengajar kita erti sabar, dan bersyukur..

for those who read this entry, pliz pray for me.. pray so dat i grow stronger..
n pliz pray for my safety n my success.. 

I LOVE MY FAMILY!!!!!!!!!
                                                       







5 comments:

DeaDay said...

sabor cik onie...kuhuhu..sedih saya

Miss Pudding said...

ye.. saya nyorok sebab saya nangis.. salah ke? humph!

doktergigimatabesar said...

kak deaday.. ye2..sabar cuba sabar..jgn sedih2.. insyaallah, sy balik akhir thn nie.. =)
cik cuada pudding, hehehe x salah, x salah.. saya pown nangis juga..

najwa ns. said...

sedih baca post nii, be strong onie!

We'll make it through these five years inshaAllah!

psst. cantiknyaa header blog! hihi
follow laah aku pulak!hihi

doktergigimatabesar said...

hehe..luahan perasaan,memang sedey..

cantikkan.. kakak aku tlg buatkan.. hehe

daa2,aku daa follow ko.. =)