Sunday, 10 February 2013

Kimchi in da house!!!!!

assalamualaikum......

haha.. exam daa abis seminggu.. alhamdulillah... tapi next week ade lagi...adui laa pun =,="

kimchi...kimchi..kimchi..
daa lama craving nak makan kimchi.. akhirnyaa...
waahaahaa...weeeheeee...

ini dia... cabbage kimchi made by me.. 

yes!!! i made it... yahoo... belum ferment lagi daa sedap, apatah lagi klo dia daa ferment nanti.. x sabarnya...
klo sesapa rasa nak try buat kimchi yang simple punya, baca laa sampai habis yaa...  


Bahan-bahan : 
-Napa Cabbage / kubis cina - 1
-Radish - klo besar 1, klo kecik 2
-Carrot (nie yang modified version, tambah carrot sendiri..hihi)
-Pear, klo x de bley ganti ngan epal merah
-Bawang besar (yang colour kuning tu.. tapi kat India x jumpa, so saya ganti ngan bawang merah bersaiz besar je.. puhuhu...)
-Bawang putih
-Halia
-Daun bawang & Daun kucai (klo salah 1 daa ade, daa cukup daa..)
-Chili powder
-Chili flakes
-Stok ikan / sos ikan / sos tiram (anything yang dari laut.. lagi sedap klo tambah tiram ngan udang betul..)
-Sweet rice flour / yeast (klo x de x pe..)

napa cabbage ehsan Kak Ah.. tenkiu Kak Ah

bawang, garlic, halia, epal, carrot, radish

chili powder & flakes

Cara-cara :

1) Cuci cabbage.. Belah kepada 2 atau 4 bahagian


  Bley terus guna macam nie atau potong kecik-kecik like below



2) Rendam dalam air garam sampai betul-betul layu.. saya rendam 6 jam.. hehehe.... And setiap 1 jam, balik-balikkan untuk ratakan air garam.



 Bilas cabbage, toskan...

3) Potong carrot & radish kecil-kecil


4) Blend bahan-bahan yang laen : bawang besar, bawang putih, halia & epal




5) Campurkan bahan kisar dengan sos tiram @ stok ikan.. Kalau ade sweet rice flour, bancuh & masak atas api perlahan & campur sekali dalam bahan kisar.. Seterusnya, campur chili powder & chili flakes.. Letak ikut citarasa, sape suka makan pedas letak lebih sket chili..

maaf gambar x penuh.. juru camera x pandai amik gambar... sape laa tuh...

6) Gaulkan carrot & radish yang telah dipotong kecil-kecil bersama bahan-bahan "5)" sehingga rata


7) Gaulkan pulak ngan cabbage yang daa ditoskan.. Gaul hingga rata


ekceli, semalam tertinggal 1 bahan penting iaitu : DAUN BAWANG!!!!!!!
macam mane bley x terbeli plak.. adui.. tapi x pe.. hari nie ade orang tolong belikan.. tenkiu ya Judith.. ^3^
potong daun bawang, campur dengan bahan-bahan laen..
hasilnya............... 

TADAH!!!!!!!!!!!!! my hot and spicy kimchi...

yay!!! tapi agak pedas sket kimchi kali nie (kimchi pada asalnya memang pedas pun)
tenkiu Kak Ah and Kak Azie, tolong rasa...
Kak Azie, first time trying and she liked it...weehee...
haha, sian Kak Ah, sampai menangis-nagis makan... ore klate meme dok make pedah...

sape nak rasa, jemput laa datang bilik... ^_^

kimchi nie, sedap makan terus.. tapi after dia ferment lagi sedap sebenarnya
boleh makan dengan nasi, dengan meggi, dengan ayam pon boleh...

ini version simple punya.. klo nak rasa mcam yang original, kena tanya orang yang lebih pakar laa ye.. klo nak yang lagi ori, pegi sendiri beli kat negara asal dia..



p/s : I love eating and I love cooking...
jangan plak cakap aku hedonism ke ape cuba buat makanan korea.. nie makanan okey!!!!
makanan melayu pun aku buat jugak btw..




3 comments:

DeaDay said...

Saya sayang awak

doktergigimatabesar said...

er... abkpe mu nie?

aien hermionie said...

wah.. best tue.. nak try buat lar..