Tuesday, 6 September 2011

my life as a dental student

assalamualaikum n helo..

lama x tulis entry baru
rindu sangat rasa
nak tulis, tapi bz sangat2 nieh hah

urm..
baru skarang tahu, bukan senang jadi Dental Student sebenarnya
banyak sangat pengorbanan kena buat
duit x yah kata laa kan,
nak beli buku teks laa, reference laa
observation laa, journal laa..
hadoi..

pastu skarang nie memang btol2 x bley nak maen2 sangat daa
aritu x study sangat, then masuk kelas blur..............
haih..

yang daa belajar kat lecture hall, kna baca balik
yang x belajar lagi pown kena baca and buat notes
bukan siket... BANYAK TUUUUUU.......
nama jer 4 subjek, tapi skali dia pecah2 kan
naya tu..

4 subjek besar yang kitorang kena belajar are :
- Dental Anatomy
- Anatomy
- Physiology
- Biochemistry
(jangan ingat tu jer ok, dia ade branch2 lagi.. susah..)
 yang paling best satakat nie ofcoz laa dental anatomy
kira2 gigi.. each gigi kita nie ade nama dia
starting dr gigi paling depan (gigi kapak) till gigi paling last (gigi bongsu) :
- central incisor, lateral incisor, canine, 1st pre-molar, 2nd pre-molar, 1st molar, 2nd molar n 3rd molar
menarik kan..
kehehehehe
menarik pown, susah tu..

klo lecture paling bosan lak, PHYSIOLOGY
lecturers dia sume scary mary,
klo lam lecture, asyik ketar aje mata..
kehehehe.. nak tido sebenarnya..
pastu praktikal asyik prick jari sendiri aje
hari nie daa masuk 2 kali prick jari sendiri tau..
seb baek x de laa sakit sangat
1st time aritu sampai nak pengsan pown ade
lancer untuk prick jari tu plak memang menakutkan tau...
bukan yang macam kat Malaysia, guna kotak plastik kecik
nie memang batang besi
eii.. scary...

anatomy, ade lecturer yang best, ade yang membosankan..
tapi x start lagi laa dissect sume bagai
satakat nie sume lecture aje
elok jugak
I'm not ready yet

klo biochem, lecture x berapa nak masuk sangat
tapi praktikal best (except for viva part, viva=oral)
before buat experiment, diorang ajar satu2
ape reaction yang jadi
pastu bila buat experiment plak, buat sorang2
best sangat bila dapat result
viva agak menakutkan ye
tiba2 aje nanti dia tanya kita apa principal
errr... =,="
tersengih kau klo x tahu..
but that's normal
dia ade ajar jugak nanti
insyaallah, boleh

jadi dental student nie kadang2 rasa cam x de life plak
nak online pown daa x bley kerap sangat
nak kuar, x bley selalu
ye lah kelas abih kul 5 petang kowt
adoi

hahahaha
tapi x pe lah kan
nie sume rancangan ALLAH
ade hikmah di sebalik sume nie
susah macam mana pown belajar, minta laa ALLAH permudahkan
sume ilmu nie kan milik ALLAH
(pesanan untuk diri sendiri terutamanya)

"Maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan. Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan"
Surah Al-Insyirah, ayat 5&6

kepada adik2 yang rasa2 nak amik dental tu, fikir laa banyak2 kali yer
klo btol nak amik, kena pikir masak2, jangan menyesal lak nanti
menda bukan senang, tapi INSYAALLAH, kita sama2 minta ALLAH permudahkan
klo bley belajar kat Malaysia, belajar laa..
Malaysia pown x kurang hebatnya
best tao klo dapat belajar kat negara sendiri (feeling jealous right now)

ok laa.. dah2 laa jaga hati n perasaan sendiri cik onie oi
tahu laa tension n depress
kehehehehehehe..
need to go..
x bley online lama2
kna study n buat assignment for tomorrow
daaaaaaaaaaaaaaaa...................
wassalam


4 comments:

DeaDay said...

sy pun susah gak belajar civil engineering..asyik kena jemur panas ngan ponteng kelas je..penat tau

doktergigimatabesar said...

kahahaha... susah ker ponteng kelas? cam best jer.. x pernah lagi ponteng stakat nie.kehehehe..

Ihtyfazuddeen Azmi said...

Salam Onie,
aku ambik subjek fisio, biochem and anatomy sem lepas, serius pening SUSAH!! Alhamdulillah subjek-subjek tu lulus.

Fisio best sebab amali best, banyak disect2 and prick jari. Weh prick jari la best :P

Biochem aku rase paling bosan, sebab banyak test ambik readings guna alat electro spectrophotometer.

Anat ok boleh masuk bilik mayat. Yippie! haha

Goodluck Onie! Aku faham belajar susah, tapi kena slow and steady, InsyaAllah urusan harian kita dipermudahkan. Belajar elok elok. Berkhidmat untuk negara sama-sama nanti ok! :D

doktergigimatabesar said...

salam ihti.. oh ya? haih, pemikiran budak medic n budak dental memang berbeza rupanya..hahaha.. ok2, i'll try to love all those subjects.. (finger prick best? watehek?kahahaha)
insyaallah, mudah2an macam tu laa.. thanx tao ihti.. ;)